Câteva informații utile despre cadrul de lucru

Înainte de a începe un proces cu un client nou trimit, pe lângă contractul de prestări servicii psihologice, și un document numit Cadrul de lucru. În el clarific și subliniez niște aspecte din contract și ofer mai multe informații relevante despre mine și despre proces. Inspirată de acest cadru, am zis să scriu și aici câteva informații despre cum lucrez.

Ce fel de servicii psihologice ofer?

Pentru clienții persoane fizice ofer online sau la cabinet (zona Piața Victoriei) ședințe individuale de evaluare psihologică, de intervenție și consiliere psihologică sau de coaching. Lucrez cu adulți și cu adolescenți. Uneori susțin și ateliere psihoeducaționale de grup.

Mai colaborez ocazional cu clienți persoane juridice (ONG-uri, companii), acolo unde livrez workshop-uri interactive cu teme de psihologie/coaching sau consultanță de CSR (implicare în comunitate) și programe de onboarding.

Abordarea mea

În cadrul proceselor de consiliere psihologică, pun mare accent pe setarea unor obiective, pe alianța terapeutică (am scris aici mai multe de ce este atât de importantă) și pe feedback. Uneori pot sugera “teme” de reflecție între ședințe.

Formarea mea ca psiholog clinician, coach și în două abordări psihoterapeutice* pe care eu le consider complementare: terapiile cognitiv-comportamentale de val III (incluzând ACT și Schema Therapy) și analiza tranzacțională îmi oferă acces la o paletă largă de tehnici și instrumente terapeutice, împreună cu capacitatea de a înțelege natura umană din mai multe unghiuri. În plus, particip des la diverse cursuri de specializare (precum neurobiologia atașamentului, a traumei, aderența la tratament, MBSR etc.) și citesc constant literatura de specialitate și ghidurile internaționale cu privire la problematicile întâlnite la cabinet. Dincolo de partea teoretică, sunt și eu constant în rolul de client în terapie și de supervizat, pentru a mă asigura că propria mea istorie de viață nu influențează negativ calitatea serviciilor pe care le ofer.

Ce program de lucru am?

Luni-vineri, de la 10:00 la 20:00, cu pauze suficiente între ședințe.

Cât durează o ședință?

Durata unei ședințe este de 55-60 de minute. Durata poate suferi modificări în cazul evaluărilor psihologice.

Costuri

Costul unei ședințe individuale este de 250 de lei. Ofer reducere studenților și persoanelor aflate în dificultate financiară. Costul poate crește dacă ședințele sunt în limba engleză sau dacă sunt ședințe de coaching sau poate fi redus în cazul ședințelor online.

Costul unei evaluări diferă în funcție de testul utilizat, durata de administrare, a interviului clinic, tipul de raport, fiind cuprins în general între 200 și 700 de lei.

Ce fel de teste psihologice folosesc

Testele pe care le dețin și folosesc sunt validate științific. Ele sunt detaliate aici. În prețul ședințelor sunt incluse unele teste de autocunoaștere sau de orientare în carieră. Majoritatea testelor psihometrice se plătesc însă separat.

Confidențialitate

Confidențialitatea este un aspect pe care pun mult accent. Conform contractului și codului deontologic, toate informațiile sunt confidențiale, iar notițele ședințelor păstrate în siguranță. Excepții sunt situațiile stabilite de lege: risc major de vătămare a propriei persoane sau a terților. Unele informații pot fi folosite în supervizarea, intervizarea, formarea și cercetarea profesională, păstrând însă anonimitatea clientului. Orice fel de înregistrare va fi făcută cu acordul ambelor părți.

 

*Am scris aici mai multe informații despre diferențele dintre un coach, un psiholog clinician și un psihoterapeut.

 

About the author

Simona Adam

Simona Adam este psiholog clinician, coach și psihoterapeută CBT în formare. Lucrează în cabinet și online cu adulți și adolescenți. Are un master în Terapii Cognitiv-Comportamentale (Universitatea din București) și a urmat peste 2 ani de formare în analiză tranzacțională (Yorkshire Training Centre International), împreună cu mai multe cursuri de specializare (Mindfulness Based Stress Reduction Program - MBSR®, teoria atașamentului, aderența la tratament, neurobiologie și altele). Este coach certificat (Școala Mind Learners, 2021) și trainer acreditat ANC. Dincolo de studiile formale este fascinată de natura umană și adoră să lucreze cu oamenii. Face asta cu empatie, răbdare și fără judecată.