
La final de 2024 vreau să-ți propun ceva diferit pentru ce scriu de obicei pe acest blog. Îți propun o listă de cărți din psihologie pe care le-am citit anul acesta și care mi-au adus multe aha-uri.
Încep cu ultima carte citită la momentul în care scriu acest articol. Iar dacă ar fi să recomand o singură carte, aceasta ar fi. Pornind de la numeroase studii, Haidt arată cum lipsa de reglementare a social media, dar și parentingul modern au creionat o generație Z în care abundă tulburările anxioase și o stimă de sine scăzută. Îmi place mult că autorul oferă soluții concrete pentru reglementare și ce ar putea fi făcut în viitorul apropiat. Eu am citit cartea direct în engleză, dar am văzut că a fost tradusă și la noi. Aici găsești siteul dedicat cărții. Aici am scris despre lucrarea mea de cercetare de anul acesta despre impactul social media.

The Anxious Generation a profesorului Jonathan Haidt s-ar putea să te facă să regândești relația cu social media și smartphone-ul tău.
Dopamine nation, scrisă de Dr. Anna Lembke, tradusă la noi ca Generația dopaminei. Este o carte mai ușurică, care se citește rapid. Mesajul este unul care cântătește greu – cum anume putem găsi echilibrul dintre plăcere și durere, între anticiparea plăcerii obținute ușor prin accesul neîngrădit la telefoane, mâncare, droguri etc. Recomand și acest video în care autoarea sumarizează principalele idei ale cărții.
Unul din aha-urile mele studiind psihologia dincolo de cărți din psihologie și podcast-urile de dezvoltare personală aflate “pe val” la noi este că nu tot ce este bine marketat are în spate ipoteze validate științific, iar unele rostogolesc idei demontate de multă vreme, cum este modelul creierului triun.

Nu este cazul cărților lui Spolosky (Behave, Why zebras don’t get ulcers și Determined – traduse și la noi). Cărțile lui explorează intersecția dintre biologie, neuroștiințe, stres, comportamentul uman și liberul arbitru.
O altă carte pe care o recomand, deși puțin mai tehnică, este Triunghiul dramatic, carte scrisă de Stephen B. Karpman, profesor de psihiarie și psihoterapeut specializat în analiză tranzacțională, format chiar de către Eric Berne. De ce este această carte un 𝘮𝘶𝘴𝘵 𝘳𝘦𝘢𝘥? Cartea aduce nenumărate nuanțe conceptului de triunghi dramatic, care este cunoscut publicului larg doar în varianta sa mult simplificată.
Vei regăsi instrumente concrete pentru a recunoaște acest tip de joc psihologic și pentru a ieși din el. Vei învăța despre jocuri, comunitările din triunghi, triunghiurile pozitive ok – triunghiul compasiunii, al înțelepciunii, al compasiunii, al redeciziei etc. Găsești această carte tradusă în 2023 la Editura Trei.

Finding me, scrisă de actrița Viola Davis este o carte care m-a răscolit profund. Nu degeaba am citit-o de două ori anul acesta 🙂 Este mai mult decât o autobiografie, este o carte despre reziliență, antifragilitate, despre cum ne afectează evenimentele traumatice și, aș zice eu, despre ce poate cataliza un proces psihoterapeutic bun.
Alte cărți citite și plăcute:
- Personality adaptations, A New Guide to Human Understanding in Psychotherapy and Counselling, de Ian Stuart. Adaptările de personalitate sunt un concept cheie în analiza tranzacțională, iar această carte (publicată în 2002 și netradusă încă în română) prezintă pe larg această teorie. În România poate vei recunoaște acest concept, cu variațiuni, sub umbrela PCM – Process Communication Model (informația este în mare aceeași).
- The Happiness Trap a lui Russ Haris. Este o carte de bază în ACT – Acceptance and Commitment Therapy, o formă de psihoterapie CBT pe care am studiat-o intens anul acesta și cu care rezonez mult. O găsești tradusă și la noi.
- Cărți despre istoria psihologiei și psihiatriei. Valuri de pseudo-specialiști au fost și în trecut, deși acum social media facilitează acest lucru. Shrinks: The Untold Story of Psychiatry și A Little History of Psychology (Nicky Hayes, 2024) sunt două cărți pe care le-am (re)citit cu plăcere anul acesta.
- Nu neapărat cărți din psihologie, însă suprinzând cu mare finețe natura umană, m-au suprins plăcut cărțile lui Narine Abgadian Simon și Din cer au căzut trei mere.
Mă opresc aici cu lista mea de recomandări și sper să fie de folos. Cu drag primesc la rândul meu recomandări pentru anul ce vine. Deocamdată am început Nexus al lui Harari și abia aștept să văd ce informații noi voi descoperi.
Care a fost cartea ta preferată citită în 2024?
Te-ar putea interesa și: