Din analiza tranzacțională: pozițiile de viață. Cum ne raportăm la noi și la lume

Eric Berne, fondatorul analizei tranzacționale este cel care a detaliat aceste patru poziții de viață principale. Ele derivă din modul în care ne raportăm la noi și la lume:

  • eu sunt sau nu sunt OK
  • lumea este sau nu este OK.

Eu sunt OK, tu ești OK

Aceasta este poziția de viață sănătoasă psihologic, din care considerăm că noi suntem OK, suntem buni, merităm să existăm, să fim iubiți, să avem parte de fericire și de lucruri bune. Mai departe, celelalte persoane, dar și lumea în ansamblu sunt OK. Oportunitățile există și atât eu, cât și ceilalți merităm să le accesăm. În relațiile personale sau profesionale, aceasta este poziția care ne invită la colaborare, creștere și învățare.

Eu sunt OK. Tu nu eşti OK.

Aceasta este poziția celui care se consideră superior celorlalți și lumii. O persoană care vede astfel lumea se va considera adesea deținătoarea adevărului absolut sau se va considera neîndreptățită și neapreciată la adevărata sa valoare. Va avea o imagine despre sine distorsionată și poate căuta să își reconfirme poziția punându-se în situații în care ceilalți nu sunt OK.

Eu nu sunt OK. Tu eşti OK.

O persoană aflată în această poziție se va considera inferioară celorlalți și își va desconsidera valoarea proprie. Această poziție duce la victimizare, retragere din contexte personale sau profesionale și chiar depresie. Când suntem în această poziție considerăm că lumea este plină de oportunități, însă noi nu merităm sau nu putem avea acces la ele.

Eu nu sunt OK. Tu nu eşti OK.

Aceasta este poziția celui care a renunțat să mai încerce și care a pierdut interesul faţă de viaţă. Putem percepe lumea goală de sens și putem vedea totul prin filtrul pesimismului.

Dacă te regăsești într-o poziție de viață alta decât cea eu sunt ok-tu ești ok, nu te descuraja. Poziția de viață principală se consolidează în copilărie, dar nu este ceva ce nu poate fi schimbat, prin evenimente de viață cu impact puternic sau prin psihoterapie. Chiar Eric Berne, cel care a conturat prima dată aceste poziții, credea că fiecare persoană se naște OK, este responsabilă pentru propria viață și se poate schimba, având toate resursele necesare.

Resurse suplimentare:

  • Poziţiile de viaţă, siteul Asociației Române de Analiză Tranzacțională: http://arat.ro/despre-analiza-tranzactionala/pozitiile-de-viata/

About the author

Simona Adam

Simona Adam este psiholog clinician autonom, coach și psihoterapeută CBT în formare. Lucrează în cabinet și online cu adulți și adolescenți. Are un master în Terapii Cognitiv-Comportamentale (Universitatea din București) și a urmat peste 2 ani de formare în analiză tranzacțională (Yorkshire Training Centre International), împreună cu mai multe cursuri de specializare (Mindfulness Based Stress Reduction Program - MBSR®, teoria atașamentului, aderența la tratament, neurobiologie și altele). Este coach certificat (Școala Mind Learners, 2021) și trainer acreditat ANC. Dincolo de studiile formale este fascinată de natura umană și adoră să lucreze cu oamenii. Face asta cu empatie, răbdare și fără judecată.

1 Comment Din analiza tranzacțională: pozițiile de viață. Cum ne raportăm la noi și la lume

  1. Ardelean Luminița

    January 1, 2024

    Zile cu soare în suflet

Leave a Comment