Din analiza tranzacțională: modelul stărilor eului

La baza analizei tranzacționale este și modelul stărilor eului propus de către Eric Berne (1961). Acesta a definit trei stări ale eului care corespund cu „un model constant de sentimente şi experienţe direct relaţionat cu un model corespunzător de comportament”. Astfel, în modelul PAC (diagrama simplificată) regăsim stările eului Părinte, Adult și Copil, acestea fiind folosite ca metafore în înțelegerea proceselor intrapsihice si a modelelor noastre relaționale.

Iată cum descrie Asociația Română de Analiză Tranzacțională aceste trei stări:

Starea Părinte a eului este “o colecţie de comportamente, gânduri şi sentimente pe care le-am preluat de la „cei care au avut grijă de noi”. Expresia de „cei care au avut grijă de noi” este folosită pentru a arăta că Părintele este preluat nu doar de la părinţi, ci poate include şi atitudinile fraţilor şi surorilor mai mari, bunicilor, profesorilor etc.” În modelul comportamental/funcțional, părintele poate fi:

  • părinte grijuliu – oferă iubire, îngrijire, permisiuni, însă poate fi și sufocant, supraprotector.
  • părinte normativ/critic – cel care oferă structură, reguli și limite, însă poate fi și critic, persecutor.

Starea Adult a eului este “un set de comportamente, gânduri şi sentimente care sunt reacţii directe la „aici” şi „acum”. Termenul Adult nu se referă la vârsta matură. Şi copiii mici au starea Adult a eului.

Starea Copil a eului este “o colecţie de comportamente, gânduri şi sentimente, „înregistrări” ale experienţelor din copilărie şi ale modului în care am răspuns la aceste experienţe.”  În modelul comportamental/funcțional, starea de copil se poate regăsi în:

  • copilul adaptat – cooperant, care respectă regulile și limitele, ca mod de supraviețuire sau care, din contră, se împotivește regulilor impuse.
  • copilul liber – creativ, spontan, intuitiv, jucăuș.

🌱 Aceasta este o diagramă simplificată, un punct de plecare în descrierea modelului, iar aceste stări sunt metafore care ne ajută să înțelegem procesele intrapsihice, modele relaționale și de comunicare. Mai multe noțiuni introductive din analiza tranzacțională găsești descrise pe blog.

Bibliografie:

  1. Berne, E. (1961). Transactional analysis in psychotherapy: A systematic individual and social psychiatry. New York, NY: Grove Press.
  2. Asociaţia Română de Analiză Tranzacţională. Stările Eului, https://arat.ro/despre-analiza-tranzactionala/starile-eului/

About the author

Simona Adam

Salut! Am petrecut 13 ani lucrând intersectorial și căutând să fac legături între oameni și proiecte. Astăzi sunt psiholog clinician, coach și psihoterapeut în formare. Toate aceste cunoștințe mă ajută să însoțesc oameni și organizații spre propriul drum cu sens.

Leave a Comment