Despre pseudo-specialiști și semnale de alarmă

Astăzi oricine poate avea o voce chiar și în domenii specializate, dar să nu cădem în capcana că toate vocile sunt egale. În social media este mult zgomot de fundal de la pseudo-specialiști, iar unele dintre sfaturile “bine intenționate” pot fi periculoase.

De câteva luni bune m-am oprit din a scrie conținut nou pe blog sau pe social media. A fost mai mult decât dorința de a sta liniștită în sarcină, ci am simțit suprindere și apoi lehamite ajungând în bule noi, în care m-au trimis algoritmii Meta odată ce s-au prins că sunt însărcinată. Am fost bombardată cu ad-uri și sugestii de postări de la pseudo-specialiști, cu sfaturi care mai de care, de la pasionați de nutriție, parenting, medicină, psihologie etc., care își vând produsele pe bani deloc puțini, apelând la frică.


Nu te vaccina în sarcină, nu-ți vaccina copilul, nu face mai mult de 2-3 ecografii pe sarcină, corpul tău știe singur, poți să naști singură acasă, trebuie să-ți vindeci traumele generaționale că să fii un părinte bun. Astea sunt doar câteva din sfaturile primite (și necerute) în social media de la pseudo-specialiști cu zeci de mii de urmăritori. Negreșit, fiecare dintre aceștia aveau soluția, mereu pe bani frumoși și cu rezolvare imediată: cursuri preînregistrate și tot felul de retreat-uri de câteva zile.

Îmi place să cred că în timp mi-am dezvoltat gândirea critică. În linii mari știu să deosebesc bobul de neghină. Iată câteva red flags/semnale de alarmă la care sunt atentă atunci când ajung la mine astfel de postări:

🚩 Lipsa studiilor de specialitate

Acești pseudo-specialiști nu au studii de specialitate, iar în propria descriere primează formulări de genul “sunt pasionat/ă de [xx] de [xx] ani și m-am autoeducat mult pe subiect”. Vă invit să fiți vigilenți mai ales în cazul celor care oferă sfaturi ce țin de sănătate, inclusiv psihică.

 🚩 Promit vindecare rapidă, în contexte nesigure

Spre exemplu, vând servicii pentru vindecarea traumelor (generaționale, legate de bani, de relația cu mama/tata/mătușa etc.) într-un termen foarte scurt, pe fast forward – fie retreaturi de două-trei zile, fie prin cursuri preînregistrate.

🚩 Informații fără fundament științific, care induc frică 

Fac afirmații cu impact potențial foarte puternic (ex: refuzul vaccinurilor, a controalelor prenatale), fără a specifica surse de încredere sau cercetări specifice (formulări de genul “cercetătorii spun că…”). 

 🚩 Terapeutul nu este psihoterapeut, dar puțini înțeleg diferența

Se autointitulează terapeuți, ceea ce este o scurtătură pentru cei care nu fac formări în psihoterapie, formări puternic reglementate și costisitoare în bani și timp. Așa au ajuns la mine în feed terapeuți holistici de traume, terapeuți cu îngeri, cu cristale, de energii alternative, experți în psihologie cuantică și alte asemenea.

Ecosistemul Meta e totuși un business și atenția noastră este produsul. Suntem încă în stadiul în care trebuie să ne bazăm pe propria noastră gândire critică, pentru că acum aproape oricine plătește o reclamă ajunge în atenția noastră și ne însămânțează gânduri. Unele sunt amuzante, altele ne pot calma pe termen scurt, dar multe ne pot influența profund întreaga viață, a noastră, a copiilor noștri sau chiar la nivel colectiv. 

Astăzi oricine poate avea o voce chiar și în domenii specializate, dar să nu cădem în capcana că toate vocile sunt egale. Mai ales în cazul informațiilor de natură medicală, nu putem pune egal între o informație oferită de un specialist cu studii și experiență aprofundate și altcineva fără studii, dar cu o bază largă de urmăritori.

Și la voi e cu zgomot în feed? Cum îl gestionați?

Te poate interesa și:

About the author

Simona Adam

Simona Adam este psiholog clinician autonom, coach și psihoterapeută CBT în formare. Lucrează în cabinet și online cu adulți și adolescenți. Are un master în Terapii Cognitiv-Comportamentale (Universitatea din București) și a urmat peste 2 ani de formare în analiză tranzacțională (Yorkshire Training Centre International), împreună cu mai multe cursuri de specializare (Mindfulness Based Stress Reduction Program - MBSR®, teoria atașamentului, aderența la tratament, neurobiologie și altele). Este coach certificat (Școala Mind Learners, 2021) și trainer acreditat ANC. Dincolo de studiile formale este fascinată de natura umană și adoră să lucreze cu oamenii. Face asta cu empatie, răbdare și fără judecată.