Cum primim un nou membru al echipei? Despre induction și onboarding

În experiența mea procesele de induction și onboarding au fost deal breakers. Pentru cei din organizații mici, fără un rol de HR dedicat și fără procese clare de onboarding și induction, acest articol ar putea să fie de folos. La final v-am pregătit și o supriză 🙂

O scurtă poveste. Îți este cunoscută?

Ana și Marian încep un job nou în aceeași zi, două companii diferite din aceeași clădire de birouri. Prima zi de lucru îi găsește pe amândoi cu entuziasmul unui nou început, curiozitate și energie. O lună mai târziu, Ana simte nu doar energie, curiozitate și entuziasm, ci și sentimentul de apartenență la o echipă funcțională, într-un rol care o reprezintă. Vine cu drag la birou sau, atunci când lucrează remote și are call-uri, camera surprinde o persoană bine în pielea ei și implicată la muncă.

Marian, pe de altă parte, își caută deja alt job. Cu managerul său direct a vorbit adunat 10 minute în ultima lună, nu s-a prins încă ce așteaptă firma de la el și dacă chiar era nevoie de el în companie. Simte că nu este valorizat și, dincolo de toate, nu își găsește un loc în echipă.

Modul în care cei doi au fost primiți în noile lor roluri ar putea să facă diferența. Sigur, nu explică orice problemă de recrutare și de retenție. Însă din ce în ce mai multe studii arată că modul în care comunicăm un rol nou în recrutare, setăm și clarificăm așteptările, introducem noii colegi în echipă, în cultura organizațională și le dăm acces facil la resurse au un impact enorm în performanță și chiar retenție. Pe scurt, facem asta bine și vom avea colegi care:

1. sunt parte din echipă și peste 6-9 luni, 

2. fac treabă bună și 

3. se simt implicați la muncă, valoroși și apreciați.

Ce sunt procesele de Induction și Onboarding?

Onboarding-ul este un proces, o călătorie. Este mult despre emoții, despre a satisface nevoile psihologice cu care venim într-o echipă. Este despre introducerea noului membru al echipei în cultura organizațională (aka modul în care facem noi lucrurile pe aici). În onboarding vedem cultura organizației, relațiile din echipă, cum ne putem dezvolta real, ce putem oferi și ce putem învăța.

Onboarding-ul durează până noul coleg este integrat în echipă, își cunoaște rolul și poate performa eficient, cunoscând instrumentele și noile responsabilități. Nu are o durată predefinită, deși este estimat la șase luni până la un an.

Pre-onboarding-ul începe înainte de ziua 1, încă de la primul contact și include job description-ul, aspectele discutate în faza de interviu, modul în care se face negocierea salariului și a beneficiilor etc. și, în general, interacțiunea cu noul coleg până în prima zi oficială de lucru. Autenticitatea este foarte importantă în pre-onboarding. Dacă ce discutăm la interviu (responsabilități, beneficii, cultura organizațională) sunt mult diferite de realitate, atunci am creat deja premisele pentru frustrare.

Induction-ul este despre bun-venit-ul în organizație, prezentarea membrilor echipei și a resurselor principale, primele impresii. În primele zile efective de muncă, noul membru al echipei își cunoaște colegii, sediul (fie el virtual), instrumentele principale de lucru (da, și cum funcționează aparatul de cafea), procedurile și politicile în mare.

De ce avem nevoie de ele? Câteva date:

  • Brandon Hall Group: poate crește retenția cu până la 82% și productivitatea cu peste 70% (vezi aici întreg brieful)
  • Gallup: Noii angajați care au trecut printr-un onboarding bun sunt de 2.6 ori mai predispuși să le placă noul job și deci să rămână în el
  • Probabilitatea ca angajații să fie în aceeași organizație după 3 ani este cu 69% mai mare când trec printr-un onboarding structurat (vezi aici)
  • Este mult mai ieftin să faci onboarding decât să suporți costul plecării din echipă a unui om bun.

Cum ar trebui să arate un proces eficient de onboarding?

Un proces eficient de onboarding este bazat pe autenticitate, claritate și conexiune. Dacă vrei să creezi un astfel de proces într-o organizație mică, fără un buget dedicat, nu este musai să digitalizezi procesul prin tool-uri scumpe, deși o serie de instrumente există pe piață și pot fi de real folos.

Poți pleca de la câteva lucruri de bază, imaginând călătoria unui nou coleg în organizație, încă din faza de creionare a rolului. Cine este implicat în recrutare și care va fi interacțiunea sa cu organizația înainte de prima zi efectivă de lucru?

Cum arată prima zi a noului coleg și cum creăm premisele pentru a fi ușor acceptat de restul echipei? Va primi un handbook, va avea un buddy pentru induction, cine îi va prezenta sediul și îl va introduce colegilor? Cu ce recurență vei oferi și vei cere feedback în prima lună? Dar în primul an? Cum arată procesul de review și de adaptare rol-competențe și așa mai departe?

În experiența mea procesele de induction și onboarding au fost deal breakers. Îmi doresc să contribui cu ceea ce am învățat pe parcursul celor 13 ani de lucru intersectorial, așa că începând cu luna februarie pot oferi consultanță gratuită în acest proces pentru o organizație non-profit. Dacă ai nevoie de ajutor, dă-mi un semn la hello@simona-adam.ro sau direct aici.

Tu cum primești în echipă noii colegi?

About the author

Simona Adam

Salut! Am petrecut 13 ani lucrând intersectorial și căutând să fac legături între oameni și proiecte. Astăzi sunt psiholog clinician, coach și psihoterapeut în formare. Toate aceste cunoștințe mă ajută să însoțesc oameni și organizații spre propriul drum cu sens.

Leave a Comment