Screening psihologic sau evaluare psihologică complexă?

Care este diferența dintre screening și evaluare psihologică? Cum se realizează și cum sunt ele utile în funcție de context?

screening evaluare psihologica

Ce este screeningul psihologic?

Screeningul psihologic ne spune dacă un anumit aspect al psihicului nostru se îndepărtează de ceea ce este considerat tipic și dacă există nevoia unei evaluări mai aprofundate. Eu îl asociez cu niște analize de sânge, care ne spun că anumiți indicatori nu sunt în grafic, însă nu sunt suficiente pentru un diagnostic. Astfel, screeningul este un proces mai scurt și mai general decât evaluarea psihologică și nu oferă nivelul de detaliu oferit de o evaluare complexă.

Chiar și pentru screening însă este nevoie să folosim teste validate științific. Pe internet avem acces la tot felul de teste, însă de multe ori acestea au o validitate scăzută.

Tipuri de screening (exemple) și testele psihometrice folosite:
  • PDSQ – Chestionarul de screening și diagnostic psihiatric. Cele 125 de întrebări vizează 13 tulburări de pe axa I conform DSM-IV.
  • Inventarul tulburărilor de comportament alimentar-3 (EDI-3). Un test bine validat care vizează tulburările de comportament alimentar. În plus, analizează și vulnerabilitățile psihologice care predispun la dezvoltarea acestui tip de tulburări.
  • Ritvo Autism Asperger Diagnostic Scale–Revised (RAADS–R, disponibil în engleză aici) este un bun test pentru screening autism la adult.

 

Ce este și cum se realizează o evaluare psihologică clinică?

Spre deosebire de screeningul psihologic, evaluarea psihologică este un proces mai complex, de durată mai mare. Evaluarea cuprinde în mod obligatoriu testarea psihologică folosind teste validate științific (cel puțin două), interviul clinic și metoda observației. În procesul de evaluare psihologică interviul clinic poate fi realizat atât doar cu persoana evaluată, cât și cu alte persoane relevante (spre exemplu cu părinții și educatorii în cazul copiilor).

Evaluarea psihologică clinică este realizată de un psiholog clinician. De obicei este urmată de un raport de evaluare psihologică ștampilat și timbrat. Acesta este un proces de profunzime, pentru care se folosesc psihometrice a căror licență de folosire costă psihologul clinician. Întrucât evaluarea durează multe ore, atât petrecute cu clientul evaluat, cât și după (în realizarea raportului), costul unei evaluări este mai mare.

Exemplu de screening psihologic vs. evaluare psihologică – ADHD

 Voi folosi ADHD ca exemplu pentru a diferenția între screening și evaluare.

ASRS-v1.1 – Lista de Verificare a Simptomelor pentru Scala de Autoraportare ADHD pentru Adulți (pe care o găsiți aici) este un bun test pentru screening-ul ADHD la adult. El nu ne indică un diagnostic, ci doar dacă sunt indicii pentru necesitatea unei evalări. Evaluarea ADHD este un proces mult mai detaliat, de durată și folosește mult mai multe teste psihometrice. În general vor fi implicați în acest proces de evaluare și părinții sau îngrijitorii, chiar și în cazul adulților. Diagnosticul diferențial este destul de complicat de pus și de aceea se folosesc mai multe teste care evaluează nu doar deficitele în funcționarea executivă, atenția, memoria ci și personalitatea, eventuale tulburări psihice sau alte scheme cognitive care pot duce la simptome asemănătoare celor ADHD.

Așadar, screeningul este un proces scurt, care poate fi realizat și gratuit sau la un preț modic. Evaluarea este făcută de un psiholog clinician, pe baza interviului, observației și a cel puțin 4-5 teste psihometrice, validate științific pe populația din România (DIVA-5, Scala Barkley, test de personalitate, teste care evaluează atenția, memoria, eventuale comorbidități). În cazul unui diagnostic de ADHD, un eventual tratament medicamentos va fi prescris de către medicul psihiatru.

Ce tipuri de evaluare psihologică realizez în cadrul Cabinet Individual de Psihologie Simona Adam?

În cadrul Cabinetului meu de Psihologie realizez evaluări pentru adulți și adolescenți.

 

 

Nu realizez evaluări pentru instanță sau pentru comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Lista testelor pentru care am licență de folosire este aici. Pe lângă acestea folosesc și alte teste de screening sau de evaluare validate științific.

 

Îți mulțumesc pentru timpul alocat citirii acestui articol. Dacă ai întrebări suplimentare sau dacă vrei să iei legătura cu mine pentru a programa o evaluare psihologică, îmi poți scrie la hello@simona-adam.ro.

About the author

Simona Adam

Simona Adam este psiholog clinician, coach și psihoterapeută CBT în formare. Lucrează în cabinet și online cu adulți și adolescenți. Are un master în Terapii Cognitiv-Comportamentale (Universitatea din București) și a urmat peste 2 ani de formare în analiză tranzacțională (Yorkshire Training Centre International), împreună cu mai multe cursuri de specializare (Mindfulness Based Stress Reduction Program - MBSR®, teoria atașamentului, aderența la tratament, neurobiologie și altele). Este coach certificat (Școala Mind Learners, 2021) și trainer acreditat ANC. Dincolo de studiile formale este fascinată de natura umană și adoră să lucreze cu oamenii. Face asta cu empatie, răbdare și fără judecată.