Acest articol este pentru tine dacă ești în căutarea unor resurse gratuite pentru obiceiuri sănătoase, la un click distanță, care să te însoțească să faci sport, să-ți ții mintea antrenată și să fii în armonie cu tine. Mai jos vei găsi astfel de recomandări, pe care eu le-am testat și integrat în rutina mea în 2021.
Cum nu-mi vine natural să fiu în vreun 5AM Club, să fac sport cum mă trezesc ori să citesc mult, am încercat tot felul de aplicații, cursuri și urmăresc cu drag câteva persoane care mă motivează să trăiesc mai armonios.

Pentru corp
Când am început să lucrez exclusiv de acasă, mi-am zis că o să folosesc orele câștigate ca să fac mai mult sport. Nu s-a întâmplat asta până nu am primit niște ajutor :). AplicațiaFitOn (disponibilă gratuit) și programul T25 mă ajută să mă țin de sport, chiar când nu am niciun chef. Recent am dat și peste un cont de Insta numit women77fit.
Ca să avem ce calorii să dăm jos, este important și să mâncăm sănătos. Sunt abonată la newsletter-ul Georgianei Ilie (Meal planning de care te poți ține) și urmăresc pagina de instagram 3mesepezi. Ambele au niște rețete…💖
În școala de coaching am cunoscut-o pe Alina Toader (Cimbrișor) și am făcut cunoștință cu pagina ei despre nutriție, yoga și multe postări faine despre corpul feminin.
Pentru suflet
În perioada de lockdown am testat două programe care m-au ajutat să navighez acea perioadă plină de anxietate. Primul este binecunoscutul curs de la Yale, The Science of Wellbeing, dezvoltat de către Laurie Santos, curs care a avut deja peste 3 milioane de cursanți. Al doilea esteInner Engineering bySadhguruși este mai orientat către spiritual, meditație și yoga.
Pentru a potoli gândurile am încercat aplicațiile Calm, Headspace și aplicația Fitbit, însă recunosc că nu m-au prins prea tare. Prieteni apropiați le-au lăudat, așa că le menționez aici. Când reușesc să meditez, folosesc mai degrabă ce am învățat în 2018 în programul de 8 săptămâni al Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR®), precum și instructajele de relaxare învățate în facultatea de psihologie (da, învățăm și așa ceva).
Pentru yoga merg pe pagina de Youtube Yoga with Adriene, iar pentru programe de respirație o recomand pe Ema Barbă, care a dezvoltat și primul curs complet de respirație în limba română.
Pentru minte
La acest capitol, cea mai mare descoperire în 2021 a fost Duolingo(varianta cu plată oferă o experiență mai faină, dar poate fi folosită și complet gratuit). Din aprilie și până astăzi am practicat zilnic, cu 3 excepții și mă simt mândră de acest nou obicei. Curând, vom putea vorbi fluent în franceză.
În acest episod din The Vast and The Curious cu Vladimir Oane am aflat și despre aplicația Deepstash, care ne propune așa: “Learn something new in just 5 minutes, with daily bite-sized knowledge from books, articles, videos, podcasts & more.” Aplicația este disponibilă doar în limba engleză, dar este și asta un plus, nu?
O descoperire recentă este seria de interviuri Garantat 100%. Preferatele mele sunt dialogurile cu Gabor Mate, Esther Perel, profesorul emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford Irvin Yalom și cântăreața Beth Hart.
Un podcast, două podcast-uri
Eu am descoperit târziu podcast-urile. Cumva, nu mă atrăgeau, apoi am descoperitHuberman Lab pe Spotify și mă regăsesc ciulind urechile și la câte-un podcast de peste 2 ore. O vreme am ascultat Mind Architect(cu o comunitate foarte faină în jurul său), ador Vast and Curious cu Andreea Roșca, dar și podcast-uri de psihologie precum The Happiness Lab with Dr. Laurie Santos sau Psychology in 10 Minutes.
Dacă vrei să descoperi și alte instrumente utile pentru a te cunoaște mai bine, online găsești o mulțime de teste fundamentate științific. Dacă vrei să aprofundezi acele rezultate, să te înțelegi mai bine și chiar să îți clarifici valorile, misiunea personală, să vezi și să folosești mai bine resursele tale interioare și exterioare, m-aș bucura să alegi să lucrăm împreună în procesul tău de coaching. În ședințele noastre eu îți voi fi oglindă și te voi ajuta, prin întrebări ghidate, să te înțelegi mai bine, să îți stabilești obiective clare și asumate emoțional, pe care le vei putea pune în practică mai ușor.
Programează aici o primă ședință de coaching gratuită.
Tu ce alte resurse pentru obiceiuri sănătoase ai integrat în rutina ta?