Ce este coaching-ul și alte întrebări

Salut,

Dacă citești acest articol, cel mai probabil vrei să afli mai multe despre ce presupune un proces de coaching. Informația despre ce presupune acest proces și cadrul general te va ajuta ca relația cu coach-ul tău fie de egalitate – una dintre principiile de bază în coaching. Așa că m-am gândit la câteva întrebări pe care le-am primit de-a lungul timpului. Dacă, la finalul lui, vei avea nelămuriri, scrie-mi aici și vom stabili o primă întâlnire gratuită în care îți voi răspunde întrebărilor.

Ce presupune un proces de coaching?

Procesul de coaching este un parteneriat între tine și un coach care îți ține oglinzile de care tu ai nevoie, te provoacă și te inspiră să-ți maximizezi potențialul. Iar dacă este musai să vezi și definiția ca la carte, ICF (International Coaching Federation) definește coaching-ul astfel: “partnering with Clients in a thought-provoking and creative process that inspires them to maximize their personal and professional potential.”

În coaching, agenda este mereu a clientului – tu alegi coach-ul și drumurile pe care vrei să le explorezi. Lucrul în coaching este unul mai pragmatic, mai ancorat în prezent și orientat către acțiune și nu caută să acceseze straturile mai profunde ale sinelui, așa cum se întâmplă într-un proces de psihoterapie.

Ce nu presupune un proces corect de coaching? Sfaturi, recomandări, feedback, relații ierarhice sau de superioritate ori răscolirea unor experiențe din trecut care au fost traumatice.

Când știu că este potrivit coaching-ul pentru mine?

Dacă simți că ai prea multe opțiuni din care nu poți alege sau, din contră, dacă te simți blocat/ă și nu mai vezi drumul, coaching-ul poate fi potrivit. El este util și pentru a-ți formula sau (re)verifica misiunea personală, valorile, să vezi mai clar resursele tale interioare și exterioare. Poate vrei să regândești relația ta cu job-ul sau să atingi mai ușor niște obiective. Pentru toate aceste situații, un coach îți va crea spațiul potrivit procesului de reflecție, pentru setarea de obiective și plan de acțiune.

Cum aleg coach-ul potrivit pentru mine?

Răspunsul acesta este la fel de subiectiv ca nevoile tale. Pentru mine contează chimia, cunoștințele și banii. Este important să ai încredere în coach-ul ales, să te poți deschide fără judecată/milă/frică. În același timp, asigură-te că vei lucra cu un coach acreditat, care a trecut printr-o școală de coaching acreditată. Nu în ultimul rând, contează să fii ok cu prețul pe care îl vei achita pentru ședințele de coaching.

Cum știu dacă am nevoie de coaching sau de psihoterapie?

Procesul de coaching este mai degrabă orientat către prezent și viitor și îl recomand mai ales pentru teme ce țin de aria profesională. 

Dacă nevoia ta este să lucrezi cu straturile mai adânci ale sinelui, să explorezi trecutul  și blocajele care te sabotează, îți voi recomanda un proces de psihoterapie (nu cu mine), care poate însoți procesul de coaching. Coaching-ul și psihoterapia sunt procese complementare, fiecare cu uneltele sale specializate.

E musai să cunoască coach-ul domeniul meu profesional?

Nu neapărat. Un coach te ascultă activ, îți oferă un spațiu sigur în care tu să iei cele mai bune decizii pentru tine. Instrumentele folosite pot fi aplicate la fel de eficient și dacă tu și coach-ul tău aveți background-uri diferite. Cine știe, poate vei descoperi noi perspective! 

De ce să plătesc un coach, când am prieteni?

Pentru lipsa de judecată, no matter what, pentru întrebările bine puse, la timpul potrivit, pentru cunoștințele și procesul prin care te trece un coach (pregătit), dar și pentru timpul și spațiul care sunt numai ale tale.

De ce să lucrez cu tine, Simona?

Aș fi onorată să mă alegi pentru a te însoți către drumul cu sens pentru tine. Sunt fascinată de natura umană și ador să lucrez cu oamenii, folosind cunoștințele din coaching și psihologie. Fac asta cu empatie, răbdare și fără judecată. Iar ca să fie presiunea mai ușoară, nu uita că prima discuție de cunoaștere este gratis și are ca obiectiv să vedem dacă putem lucra împreună, pe obiectivele tale.

Sper ca acest articole să te ajute, iar dacă ai orice alte întrebări pe acest subiect, îmi poți scrie la hello@simona-adam.ro.

 

About the author

Simona Adam

Salut! Am petrecut 13 ani lucrând intersectorial și căutând să fac legături între oameni și proiecte. Astăzi sunt psiholog clinician, coach și psihoterapeut în formare. Toate aceste cunoștințe mă ajută să însoțesc oameni și organizații spre propriul drum cu sens.